top of page

“DOSYANIZ HUKUK OFİSİNE DEVREDİLMİŞTİR.” … DOLANDIRICIHUKUK.COM


Kolay para kazanmanın peşinde olan nitelikli dolandırıcılık temelli suç örgütleri yeni yöntemler geliştirmeye devam ediyor…


Son iki-üç yılın modası “DOSYANIZ HUKUK OFİSİNE DEVREDİLMİŞTİR.” veya “HAKKINIZDA İCRA TAKİBİ AÇILACAKTIR.” "KARGONUZU TESLİM ALMADIĞINIZ İÇİN BİZE BORÇLUSUNUZ." mesajları... Bu mesajlar bazen sabit hattan cep telefonundan atılıyor bazen de güven sağlamak için (Ki bu hatlar asla güvenilir değildir.) 0850'li hatlardan atılmaktadır.


Öncelikle avukatların %99’u icra takibi açacağız diye mesaj atmaz, aramaz bu durum çok nadirdir. Ya noter aracılığıyla ihtarname gönderir veya doğrudan icra takibi açar ve elinize ödeme emri geçer. Avukat ne zaman arar, örneğin devam eden iş ve işlemlerle ilgili sizinle veya avukatınızla zaten irtibat halindeyse arar veyahut müvekkilin sulh talimatı varsa arar, onda da mesaj atmaz doğrudan bizzat avukatın kendisi iletişime geçer.


KARŞINIZDAKİ KİŞİNİN AVUKAT OLDUĞUNU NASIL TEYİT EDERSİNİZ?


Bu suç örgütleri, inandırıcı olmak için artık sahte avukat web sayfaları açıyor veya whatsapp durumlarına avukat cübbeli resim koyuyorlar. Bazen de gerçekte var olan avukatların isimlerini kullanıyorlar. Sahte avukat kimlik kartı bastıranı bile var...


TÜRKİYE'DE avukatların kayıtları halka açıktır. TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ LEVHASINDA ONLİNE OLARAK ULAŞABİLİRSİNİZ. (Ayrıca her ilin barosu da web sayfasında il bazında avukat sorgulamaya açıktır.) Avukata adını soyadını sorun, Türkiye Barolar Birliği web sitesinden sorgulatın ve oradaki iletişim bilgilerinden arayın. Nadiren devlet bünyesindeki kurum avukatları baro kayıtlarını sildirebilmektedir. Böyle bir durumda hangi kurumdan arıyorsa oradan iletişime geçerek teyit alın.


TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKAT SORGULAMA LİNKİ


Aşağıdaki adrese tıklayarak AVUKAT SORGULAMA kısmına avukatın adını soyadını yazıp “tüm barolarda ara” seçeneğini seçip ara butonuna basınız.:





BU TÜRDE BİR DOLANDIRICILIĞIN CEZASI NEDİR?


TÜRK CEZA KANUNU'nun Dolandırıcılık başlıklı 157. ve 158. maddesine göre, dolandırıcılık suçunu işlerken sanık kendini AVUKAT olarak tanıttığı veya avukatlık ofisinden aradığını söylediği için dört yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası verilebilmektedir ve buna ek olarak hapis cezasıyla birlikte hükmedilecek adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamamaktadır.


En önemlisi, sanığın cezası, dolandırılan mağdur sayısı ile çarpılmakta örneğin, netice olarak alt sınırdan ceza verilse 10 mağdur olsa, 10 kez 4 yıl hapis cezası ve ayrıca 10 kez en az 5000 TL para cezasına hükmedilecektir.



Not: Yazı paylaşıma açıktır. Yazarın isim ve soy ismini belirtilerek veya doğrudan link paylaşılarak, paylaşılabilir. Bilgi paylaştıkça çoğalır; fakat link veya isim vermeden yazıyı başkası hazırlamış gibi alıntı yapılmasına yazarı tarafından izin verilmemektedir.



bottom of page